HUR OFTA BEHÖVER MAN KLIPPA KLORNA?

VALPAR

Det är viktigt att man börjar vänja valpen tidigt vid kloklippning för att minimera riskerna för obehag. Genom att tidigt vara kontinuerlig så ökar man förutsättningarna för att få en hund som är lätt att hantera vid kloklippning. Ju tidigare man börjar desto enklare blir det. Börja gärna med att kela med valpen i famnen, när valpen är avslappnad så tar du på trampdynorna och försöker känna på klorna. När valpen vant sig vid att du tar på tassarna kan du dra lätt med klotången så att metallen nuddar klorna, om valpen behöver få sina klor klippta så kan du klippa väldigt lite i taget. Hellre lite flera gånger så att valpen vänjer sig, än för mycket på en gång och med risk att klippa för nära pulpan. Tänk på att du inte nödvändigtvis behöver klippa klorna varje gång du gör denna övning utan detta är för att valpen ska känna sig avslappnad och trygg när du tar på tassar och klor med- eller utan klotång. 

 

 

VUXNA HUNDAR

Vuxna hundars behov påverkas av kvalitén på klorna,  hur aktiv hunden är och vilket underlag hunden brukar röra sig på.

En stadshund som går mycket på hårt underlag som asfalt sliter på sina klor mer än en hund på landet som rör sig på mjukare underlag. Vintertid, om det är snö, slits klorna mindre. Genom att känna på tassar och klor kan du se hur ofta din hund kan behöva klippas, men försök att klippa lite och oftare så att både du och din hund känner er bekväma vid kloklippning. Minst en gång i veckan är att rekommendera, så behöver du inte klippa mycket varje gång.

AKTA PULPAN

I varje klo finns en pulpa, den syns på vissa klor som är ljusa, men på mörkare klor kan man inte se den. Klipper man i pulpan gör det ont och börjar blöda, så är du osäker så klipp endast längst ut på klon tills att du är mer van. Om du råkar klippa i pulpan så visa inte en stark reaktion då det kan skapa rädsla hos hunden inför framtida kloklippningar.

 

Sköter man hundens klor och klipper dem kontinuerligt minskar risken för obehag och skador av olika slag dessutom hjälper det till för att hålla pulpan kort. 

HUR OFTA DU SKA BADA DIN HUND?

 

Hur ofta du ska bada din hund beror på pälsens struktur. Korthårigare hundar bör man bada ungefär 2 gånger per år. Långhåriga hundar bör man bada var tredje månad eller vid behov. Man använder ljummet vatten och ett speciellt hundschampo. Vanliga schampon för människor har för låga PH-värden och är därför inte bra att använda då detta kan irritera hundens hud.

TA HAND OM DIN HUNDS ÖRON

 

Hundarnas öron är tämligen känsliga för många typer av sjukdomar, olika öroninfektioner är de vanligaste anledningarna till att man besöker veterinären. Särskilt raser med hängande öron har ett behov av regelbunden öronrengöring i förebyggande syfte.

BOKA I SAMBAND MED HOTELLVISTELSEN 

Kontakta oss via

bokning@ekfalkanimalcenter.se

för bokning och detaljer.

 

 

I SAMARBETE MED

VÄSBY DJURSJUKHUS

PRIMA DOG 

SCANDIVET

Copyright  © Ekfalk Animal Center 2019             Bankgiro : 5247-5134 | Swish : 1236256804